VÄSTERNORRLAND

Polisen i länet bäst i landet på DNA

Polisen i Västernorrland är bäst i landet på att ta DNA-prov på misstänkta brottslingar. Varje år görs över 1000 prov och i runt 200 fall blir det träff i spårbanken.

– Sett i allmänhetens ögon är det oerhört värdefullt. Vi klarar framförallt upp vardagsbrott som stölder och bilstölder, säger polisens informationschef i Västernorrland Börje Öhman.

Sedan 2006 har den svenska polisen tagit DNA-prover på personer misstänkta för brott så allvarliga att de riskerar fängelse.

Högt bevisvärde
Ett matchande DNA har ett högt bevisvärde. I nio fall av tio resulterar det i fällande domar.

Polisen i Västernorrland beräknas innan året är slut ha skickat in över tusen prover till statens kriminaltekniska laboratorium. Det gör de till bäst i landet.

– Vi har ett alldeles lysande exempel på en man som körde rattonykter här i Sundsvall vilket kan ge fängelse. Han fick lämna sin saliv på en tops och det visade sig sedan att det här spåret ledde in på en fullbordad våldtäkt i Stockholm och han blev också fälld senare och då måste man säga att det här är ett riktigt, riktigt bra instrument, säger Börje Öhman.

Kommer inte användas för lägre straff
Men Börje Öhman tror inte att DNA-proven kommer att användas i större utsträckning framöver.

– Jag tycker att den lagstiftning vi har idag räcker mycket långt. Vi har inget behov av att gå lägre i skalan. Idag måste brottet kunna ge fängelse för att vi ska ta ett DNA-prov och det räcker, säger Börje Öhman.

Matilda Jansson
matilda.jansson@sr.se