Västernorrland

Lösningsmedel kan narkotikaklassas

Lösningsmedlet GBL som i kroppen omvandlas till det narkotikaklassade medlet GHB orsakade i helgen flera förgiftningsfall då flera ungdomar fördes medvetslösa till sjukhus.

Nästa sommar föreslås lösningsmedlet GBL bli narkotikaklassat vilket skulle innebära att det för första gången blir lagligt för andra än Läkemedelssindustrin att importera och inneha narkotika. Det säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket.

Hon menar att det är väldigt tydligt i narkotikalagstiftningen att narkotikaklassade medel bara är till för medicinskt och vetenskapligt bruk och särskilt samhällsnyttiga ändamål.

 Åke Santesson är kvalitetschef på ett företag som importerar GBL för att blanda i produkter för bland annat klottersanering vill inte byta ut GBL mot något annat medel.

Han menar att medlet får så bra synergieffekter när man blandar det med andra medel och att han använt det under många år.

GBL är ett lösningsmedel som omvandlas till narkotika i kroppen, som är lätt att överdosera och den senaste tiden har flera fall rapporterats där ungdomar förts medvetslösa till sjukhus.

Till skillnad från andra preparat har det varit svårt att narkotikaklassa GBL eftersom den har en så stor laglig användning inom industrin säger Narkotikautredningens utredare Jan Pennlöv.

Om utredningens förslag om en narkotikaklassning går igenom måste narkotikalagstiftningen ändras menar Karin Jansson på Läkemedelsverket.

Idag kan till exempel klottersaneringsvätska innehålla upp till 25 % GBL. Om GBL blir narkotikaklassat skulle enligt nuvarande lagstiftning hela produkten betraktas som narkotika men enligt utredningens förslag ska lagen förändras så att undantag kan göras.

Karin Jansson ser ingen fara med en ökad laglig import av narkotikaklassade medel för industriellt bruk.

Åke Svantesson, som importerar stora mängder GFL, för tillverkning av lösningsmedel kommer inte att sluta använda GFL trots att det kommer att krävas fler tillstånd och ställas högre krav på förvaring och säkerhet.