Västernorrland

Färre betalar sina räkningar

Det blir allt svårare för företag i Sverige att få betalt i tid. Antalet betalningsförelägganden hos Kronofogden ökar och i Västernorrland var ökningen drygt 60 procent i juni jämfört med samma tid i fjol, det enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

– Juni månads siffror är årets högsta med en ökning på 60 procent över hela landet, säger Harald Stjerna på Syna.

 Syna baserar sina resultat på siffror från Kronofogdemyndigheten och slutresultatet visar en ökning av förelägganden i samtliga Sveriges län utom på Gotland.

Ett betalningsföreläggande är ett sätt att kräva betalning av en gäldenär med hjälp av kronofogdemyndigheten. Men innan kronofogden går med på att bevilja ett betalningsföreläggande har företagen skickat ut påminnelser och vänt sig till inkassoföretag för att sedan till sist vända sig till kronofogden, som gör en egen undersökning och eventuellt beslutar om ett betalningsföreläggande.

På Kronofogdemyndigheten bekräftar man att betalningsföreläggandena ökar och oron är stor över att botten ännu inte är nådd.

– Inflödet ökar väldigt snabbt, det är en takt som vi inte har sett tidigare. Vi vet inte om det kan bero på lågkonjunkturen för vi har ännu inte sett toppen på isberget än och vi är oroliga att det kommer att öka ännu mer till hösten, säger Ingegerd Pettersson på Kronofogden.