Västernorrland

Ännu fler GBL förgiftningar

De GBL förgiftningar som rapporterats de senaste veckorna är bara en bråkdel av det verkliga antalet. För bara i sommar har så många som ett 40-tal personer tvingats få akut vård på länssjukhuset i Sundsvall-Härnösand efter att ha överdoserat GHB eller GBL.

Peder Olsson är överläkare på intensivvårdsavdelningen och har varit med och räddat livet på flera av dem, men ofta förstår dom inte hur illa däran de varit.

– Vissa gör det, men i allmänhet inte. De upplever att de somnat och vaknar ett antal timmar senare. De har i allmänhet ingen uppfattning om att det varit något farligt.

– Men under den här tiden har de faktiskt hållit på att dö.

– Ja, men när man kommer till en intenstivvårdsavdelning får man hjälp. Är man kvar i hemmiljön är det helt livsfarligt.

Enligt akutmottagningen har det under de senaste sommarveckorna uppskattningsvis kommit in mellan fyra och fem fall av GHB eller GBL -förgiftning varje helgkväll. På vardagarna är det lugnare, det här handlar om en partydrog.

– Det är mest unga människor, partymänniskor upp till drygt 20 år, säger Peder Olsson. Människor kommer att dö, och har dött. Flera i Göteborg, men även här i området.

Matilda Jansson
matilda.jansson@sr.se