Västernorrland

Dieseltjuvar härjar Botniabygget

Byggföretagen som arbetar med Botniabanan är hårt drabbade av dieselstölder.

Bara dom senaste veckorna har närmare  5 000 liter slangats ur maskintankarna.Bengt Randevåg, stationsbefäl för polisen i Härnösand, berättar att sedan byggstarten har diesel för minst 1 miljon kronor stulits.

– Alla större arbetsplatser drabbas av det här. Dieseln har blivit så dyr, den är hårdvaluta. 100 liter diesel är ju värd minst 1000 kronor.

 Polisen misstänker att det handlar om organiserad brottslighet, men man har inte någon misstänkt. Dieseln stjäls knappast för att användas privat av tjuvarna, men riktigt hur marknaden ser ut vet man inte.

 – Den finns säkert både lokalt och utanför länet.När det handlar om så här stora mängder misstänker man att det det till och med används tankbilar, säger Bengt Rannevåg.

 Det enda råd polisen kan ge till byggföretag och enskilda åkare som jobbar med Botniabanan är att inte lämna sina maskiner med mycket bränsle. Det är ett råd som Micke Eriksson på Swewia, som arbetar med banbygget följer.

 – Alla våra enteprenörer tankar upp maskinerna på måndag så vi klarar oss under veckan. Sedan ska det helst vara tomt när vi lämnar arbetsplatsen på torsdag, säger han.

Matilda Jansson
matilda.jansson@sr.se