Västernorrland

Många söker bidrag till solceller

Regeringen ger bidrag till att installera solceller och det är någonting som snabbt har blivit populärt.

Sedan den tredje juli har ansökningarna strömmat in, och redan är det ansökt om dubbelt så mycket pengar som det finns att få. Bidraget ska täcka 60 procent av kostnaden, och nytt för i år är att både privatpersoner och företag kan söka.

Mikael Nordin i Örnsköldsvik var bland de första att söka, och han ser det både som en investering för eget bruk och för miljön.

– Jag tycker att framtiden energikälla måste vara miljövänlig, och jag tror på elen som den. Det finns redan ett nätverk utbyggs med ledningar så den är lätt att transportera.

Mikael Nordin hade tittat på solceller även innan möjligheten att söka bidrag kom, och ansökte så fort blanketten fanns att fylla i. Läget är idealiskt med ett tag mot söder, och nu går han hemma och håller tummarna.

– Jag hoppas att de ser att det är bra att få in privatpersoner i det här, och jag tror också att det vore bra om vi i Västernorrland får vara med på det. här.

Solcellerna producerar el, och de 80 kvadratmeter solceller som Mikael tänker sig ska producera 10 kilowattimmar, ungefär hälften av Mikaels årsförbrukning. Men som för dom flesta i norr är behovet av el störst på vintern och minst på sommaren, medan tillgången på sol är tvärt om.

För att lösa det ska Mikael koppla in sin anläggning i det vanliga elnätet, och den el som Mikael och hans fru inte gör av med under sommaren kan andra använda. Sedan på vintern får de tillbaka elen när den behövs.

Men får han inget bidrag blir det svårt att genomföra.

– Det är för mycket pengar i dagsläget som det ser ut med den anläggning jag har tänkt att sätta upp.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se