Härnösand

Saltvik förbereds

Saltviksanstalten utanför Härnösand börjar ta form och invigning sker i november. Saltvik som tillsammans med anstalterna Hall och Kumla kommer ta emot Sveriges grövsta brottslingar.

Det nya superfängelset kommer totalt rymma 183 platser, varav 55 häktesplatser. Också en sexualbrottsavdelning med 40 interner kommer att finnas. De intagna där kommer dock vara helt avskilda från övriga interner på grund av säkerheten.

Saltvik är en av tre anstalter i Sverige som kommer att ha en speciell säkerhetsavdelning. På Hall och Kumla finns de andra två och säkerhetsbyggnaderna är identiska till utformningen.

Säkerhetsenheterna är byggda som en "anstalt i anstalten", vilket betyder att de skulle kunna lyftas ut och fungera som ett eget fängelse. Enheten som kommer ta emot de tyngsta och farligaste brottslingarna i landet.

– Det är yrkesbrottslingar som har nätverk och gäng utanför fängelset som kommer att sitta på den här enheten. De som bedöms kunna rymma, säger Roger Bostedt.

I november invigs Saltvik men innan dess krävs månader av förberedelser från polis, räddningstjänst och personal från Kriminalvården för att allt ska fungera. De första internerna flyttar in i februari nästa år och då ska allt vara på plats.

Annie Granzell
annie.granzell@sr.se