Västernorrland

Motorfel orsakade flygkraschen

Det var ett motorfel som orsakade flygplansolyckan på Midlanda i år den 15 juni. Det bekräftar den Schweiziska flygorganisationen EAS. Två personer omkom i olyckan och nu fortsätter utredning för att reda ut felet på motorn. Men någon utredning i Sverige blir det inte.

Det var under starten där två schweiziska experimentplan lyfte från Midlanda för färd mot Skövde som olyckan inträffade. Vid runt 100 meters höjd fick det ena planet problem och störtade till marken.
– Piloten hade bara någon sekund på sig att reagera, berättar Albert Hubmann vice president på EAS.

I planet satt även en till person som också avled av kraschen. Nu när man vet orsaken så kommer den schweiziska utredningen att fortsätta. För att ta reda på vad det var för fel på motorn, som orsakade kraschen.

Utreds inte
Förutom olyckan på Midlanda skedde en liknande haveri i Örnsköldsvik i början juli. Där var det ett Litauiskt par som fick problem med ett plan, som sedan kraschade i marken. Här klarade sig båda med endast lindrigare skador. Ingen av olyckorna kommer att utredas av berörda myndigheter. Det vill säga Statens Haverikommission, Transportstyrelsen och Polisen.

Förra året gjorde Statens Haverikommission ett undantag när man utredde en olycka på västkusten med ett ultralätt plan, som kraschade i vattnet.
– Omständigheterna var annorlunda då, det var mycket runtomkring olyckan som var oklart. Då kan vi gör en utredning, berättar Stefan Christensen utredningschef på Statens Haverikommissionen

Carl-Johan Höiby
carl-johan.hoiby@sr.se