Sundsvallsbor misstänkta för fetanylförsäljning

Två män från Sundsvallstrakten sitter anhållna mistänkta för att ha försökt att sälja drogen fentanyl. Det är första gången någon i länet blivit anhållen mistänkt för försäljning av den nya drogen.
I missbrukarkretsar går drogen under namnet, Krokodil och China White. Det handlar om fetanyl, ett slags kemiskt heroin fast upp till 4000 gånger starkare. Dosen kan vara så liten som ett vanligt korn koksalt. Därför är risken att överdosera väldigt stor. Fentanyl verkar starkt sövande men framkallar inte hallucinationer, oro eller andra reaktioner som kan göra missbrukarna oberäkneliga. Muskelkontrollen försvagas och får man i sig för mycket upphör den helt. De påverkade blir medvetslösa och slutar att andas. Fentanyl kan också användas som narkosmedel. När rysk polis ifjol stormade Dubrovka teatern i Moskva var det just Fentanyl som användes. 117 personer avled. Fentanyl har blivit ett allvarligt missbrukarproblem i bland annat Ryssland. I Sverige är beslagen sällsynta, endast tolv stycken hittills. Bland annat har polisen hittat fetanyl i Umeå och Stockholm. Men nu misstänker polisen att tre missbrukare i Sundsvall har dött efter att ha tagit en överdos av den nya drogen. I morgon beslutar chefen för åklagarkammaren i Sundsvall, Marina Amonsson, om häktningsförhandlingar mot de båda anhållna männen ska inledas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".