1 av 2
Daniel Öberg, från Matfors, på sin blåa vattenskoter flyger fram på vattnet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Fredrik Nyberg i blå flytväst och Daniel Öberg i röd flytväst, båda från Matfors, är glada över domen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Västernorrland

Glada vattenskoteråkare efter dom

De två vattenskoteråkare som åtalats för att ha kört vattenskoter på förbjudet område i Luleå frikändes på måndagen av tingsrätten. Domstolen anser att eftersom Länsstyrelsen inte anvisat var vattenskotrar får användas så har det varit oklart och därmed frias de båda vattenskoteråkarna. En dom som många vattenskoteråkare i hela Sverige väntat på bland andra Fredrik Nyberg och Daniel Öberg från Matfors som tycker att nu är det bara att åka. 

Frågan om var vattenskotrar får köras har länge diskuterats. Enligt vattenskoterförordningen så får vattenskotrar endast köras i farleder och på områden som länsstyrelserna anvisar.

EG domstolen bekräftade nyligen att Sverige har rätt att förbjuda vissa områden så länge Länsstyrelserna tydligt anvisar områden där vattenskotrar får köras, något som de haft stora problem med eftersom det varit svårt att hitta vattendrag där vare sig människor eller natur störs.

Dagens dom i Luleå tingsrätt som i praktiken skickar frågan tillbaka till Länsstyrelserna tar inte frågan framåt säger Nils Hallberg miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Men Fredrik Nyberg och Daniel Öberg tänker fortsätta åka.

– Ja man åker inte för att irritera, utan för att det är kul och man måste ju få ha kul, säger dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".