Våldtäktsman inte psykiskt störd

Den 18-åring från Ånge som misstänks ha våldtagit en 60-årig kvinna och försökt våldta en 94-årig kvinna är inte allvarligt psykiskt störd. Det visar den rättspsykiatriska undersökning som gjorts på Huddinge sjukhus i Stockholm.
Chefsåklagare Bertil Månsson som har hand om fallet, men ännu inte läst utredningen, säger att om mannen inte är allvarligt psykiskt sjuk så innebär det att han inte kommer att få sluten rättspsykiatrisk vård. Den 60 åriga kvinnan våldtogs förra valborsmässoafton, och i juli i år försökte mannen våldta en 94-årig kvinna. Vid båda överfallen har 18-åringen visat stor hänsynslöshet står det i polisrapporten. Han har bland annat slagit och tagit strupgrepp på kvinnorna för att tilltvinga sig samlag. När han försökte våldta den 94-åriga kvinnan kom ett tidningsbud förbi vilket gjorde att mannen flydde till skogs. 18-åringen erkände överfallen efter en DNA-analys. Mannen har genomgått en rättspsykatrisk undersökning. Det innebär att han under fyra till fem veckor grundligt undersöks av flera experter. Att de nu bedömer att han inte är allvarligt psykiskt störd betyder inte att han inte har psykiska störningar, men utredningen är sekretessbelagd och chefsåklagare Bertil Månsson vill inte spekulera om vilket straff 18-åringen kan få om han döms för brotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".