Sex socialdemokrater vill sänka spritskatten

Sänk spritskatten rejält, begär sex socialdemokratiska riksdagsledamöter i dag och hänvisar till de kraftigt minskade spritskatterna i grannländerna, som gör att försäljningen i Sverige minskar.
Jan-Olov Häggström, socialdemokratisk politiker och ordförande i Humanistnämnden i Örnsköldsvik är kritisk till partikamraternas inställning. Han tror inte att de har tänkt på konsekvenserna. Jan-Olov Häggström skulle vilja se en handlingsplan för hur de i så fall kommer att arbeta med de negativa följderna. Trots sin kritik tror Jan-Olov Häggström att en sänkning av spritskatten skulle kunna medföra vissa possitiva konsekvenser, exempelvis en minskning av spritsmugglingen. Systembolaget är redan i dag nere på en marknadsandel på 50 %, resten av all alkohol köper eller skaffar svenskarna på annat sätt. Även om Jan-Olov Häggström är kritisk till att sänka spritskatten, håller han med om att Sverige på sikt måste anpassa sig till övriga Europa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".