Västernorrland

Bunkrar glödlampor för tusenlappar

Nu bunkras det upp inför utfasningen av den gamla sortens glödlampor. Från och med den första september är det förbjudet i hela EU att importera och tillverka matta och klara glödlampor över 100 watt.

– Vissa bunkrar upp nu och köper glödlampor för mellan femhundra och tusen kronor, säger Jan Larsson som är chef på en lampaffär i Sundsvall.

Från och med den första september är det nämligen förbjudet att tillverka och importera matta glödlampor och klara glödlampor över 100 watt. Nästa år försvinner 75 wattslamporna, året efter det 60 watts och 2012 försvinner slutligen 25 och 40 wattslamporna. Utfasningen har börjat.

Men det uppskattas inte av alla. Precis som jan Larsson i lampaffären sa så är det en hel del som passar på att fylla på i förrådet med glödlampor av den gamla sorten.

– Jag tycker det är jättedåligt ljus i lågenergilamporna så blir det till att köpa på sig lite, säger Anders Thorsell i Sundsvall.

Men Nina, som sitter på en parkbänk i Sundsvall och solar ikapp med sin svartpälsade hund, tänker inte hamstra glödlampor.

– Nej, nej. Det behövs inte. Jag kör med lågenergilampor hemma redan.

Men Nina säger också att det inte bara är fördelar vad gäller lågenergilamporna.

– Det är inte lätt att återvinna de. Man får leta som sjutton för att hitta ett ställe att göra av med dem på.

Och beskedet om att utfasningen av den gamla sortens glödlampor står förr dörren verkar ha gjort Jan Larssons kunder sömnlösa.

– Många är oroliga och tror att de inte får använda de alls. Men det är fel.

Det enda som är förbjudet från och med september är att tillverka och importera som sagt. Att använda den gamla sortens glödlampor finns inget förbud mot.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista