Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Oro på kvinnokliniken

Kvinnokliniken vid länssjukhuset Sundsvall/Härnösand hotas av besparingar. Personalen är rädda för att det ska bli en sammanslagning med en vanlig kirurgavdelning och att det kraftigt skulle kunna försämra vården.

235 miljoner kronor ska sparas på Länssjukhuset i Sundsvall/Härnösand. En konsultfirma har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur besparingarna ska kunna genomföras.

Under veckan har sjukhusledningen börjat informera all personal om hur förslagen ser ut.

På kvinnokliniken är man orolig.

Där tror flera personer som Sveriges radio talat med att förslaget kommer att innebära försämringar på vårdkvaliteten. Främst oroas man för att kvinnoklinikens gynekologiska avdelning ska slås ihop med en kirurgavdelning.

Enligt sjukhusdrektören Margareta Rödén är dock inga beslut fattade ännu.

 – Vi har inga planer på att slå sönder kvinnokliniken, eller någon annan klinik. Däremot har vi planer på att göra ett nytt modernt sjukhus där vi tittar på patientens väg genom sjukhuset.

 Oron på kvinnokliniken går dock inte att ta miste på.

Bland annat har ett upprop startat på Facebook under rubriken "bevara kvinnokliniken i Sundsvall".

Margareta Rödén lovar att personalens synpunkter tas på allvar och vägs in innan ett slutligt beslut fattas.

– Alla medarbetare får en möjlighet att se de förslag som konsultföretaget tagit fram  och ge synpunkter. Det är först när vi sett alla de synpunkterna som vi kan ta fram ett förslag som vi verkligen tror på.

Matilda Jansson
matilda.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".