Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tova Silling, Jenny Sjödin, Rasmus Danielsson och Levi Svensson mäter inför en matteuppgift. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Satsning på matematikundervisningen

Västernorrland får 2,5 miljoner när skolverket delar ut totalt nästan 87 miljoner till olika lokala projekt för att stärka och utveckla undervisningen i matematik.
– Det är viktigt att skapa lust till matte, säger lärare på Nordingråskolan som får pengar.

Flera internationella rappporter på senare tid har pekat på allt sämre kunskaper i matte hos svenska elever.

Skolverket har nu fördelat nästan 87 miljoner kronor till olika lokala satsningar för att utveckla matematikundervisningen. Här i länet får ett antal skolor dela på 2, 5 miljoner.

Jämför modern och traditionell matteundervisning
Ånge kommun får mest, 693 000 kronor, för projekt på två skolor: Minervaskolan och Fränstaskolan.

– För en del av pengarn ska vi utveckla ett mattelabb, säger rektor Kjell Westin som är rektor på Fränstaskolan.
– Men vi ska också göra en forskningsstudie där vi jämför modern matematikundervisning med traditionell katederundervisning för att se vilken som ger bäst resultat.

Intresset för matte allt mindre
– Det är jätteroligt att så pass små skolor i en liten kommun kan få så mycket pengar, säger Kjell Westin.

I Ånge liksom i övriga delar av Sverige har man på senare år sett hur mattekunskaperna bland eleverna blir allt sämre.

– Av nån anledning minskar också intresset för matte, säger Kjell Westin. Det gäller att få tillbaka intresset för att nå bättre resultat.

Lära matte i skogen och på skolgården
I Kramfors kommun får två skolor, Dockstaskolan och Nordingråskolan dela på 327 000 kronor.

Där vill man bland annat prova på mera praktisk matte, det vill säga att man till exempel flyttar ut mattelektionerna.

– Man kan räkna matte genom att hoppa hage på skolgården eller genom att gå till skogen och lära sig hur man räknar ut hur högt ett träd är utan att först fälla det, säger China Edström och Anette Edlund som är två av lärarna på Nordingråskolan.

Skapa lusten åter
– När barnen börjar förskoleklass så är matte jätteroligt. Men sen tappar de lusten. Nu gäller det för oss att se till att eleverna hittar igen den lusten och fortsätter att tycka om matten.

För pengarna ska man också åka på studebesök och fortbilda lärarna.

Pojk- och flickmatte?
– Och så vill vi titta på matte och genus. Är det kanske så att pojkar och flickor tycker olika om matte och kanske till och med lär sig på olika sätt? Man kan kanske tänka sig att dela upp klassen i pojk- och flickgrupper i matte, funderar Anette Edlund.

Men inga beslut är fattade än, det var alldeles nyligt som beskedet om pengar kom och nu ska man jobba fram bästa möjliga sätt att använda dem, säger hon.

MP3-spelare, suduko och grupparbetn
Femteklassarna Levi Svensson, Jenny Sjödin, Tova Silling och Rasmus Danielsson på Nordingråskolan har några tips vad gäller matteundervisningen.

– Man måste få ha lugn och ro när man har matte, tycker Levi. Om man störs av andra elever så är det bra att lyssna på musik i hörlurar. Jag har provat och det fungerade riktigt bra.

– Vi fick gör suduko på matten en gång. Det var jätteroligt, säger Tova.

– Det är bra att jobba i grupp eller åtminstone två och två, tycker Rasmus och Jenny. Om till exempel läraren håller på och visar för nån annan så kan man fråga sin kompis istället.

Mera pengar kommer
Pengar till att utveckla matematikundervisningen kommer också till några skolor i Sundsvall, Örnsköldsvik och friskolan Kastellskolan i Härnösand.

Och kommuner och skolor som nu fått avslag får en ny chans. Regeringen har aviserat ytterligare mattepengar till 2010 och 2011.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".