1 av 2
Mindre än tio procent av svenskarna kommer att drabbas av svininfluensan eller den nya influensan. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
2 av 2
På tisdagen samlade länsstyrelsen kommunernas informatörer på möte i Härnösand för att prata ihop sig om den nya influensan och hur allmänheten får information om den. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Få blir smittade av nya influensan

Bara några procent av svenskarna kommer att drabbas av svininfluensan eller den nya influensan. Den bedömningen gör Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Bohman.

Just nu är läget lugnt vad gäller smittspridningen i Västernorrland och Sverige, enligt Hans Bohman.

Smittspridningen hinner inte bli stor innan vaccineringarna är igång
Om en månad har smittspridningen troligen kommit igång ordentligt men då har förhoppningsvis också vaccineringarna kommit igång och därför blir inte så många sjuka, tror Hans Bohman:

– Erfarenheter från södra halvklotet där man redan haft den första vågen av influensan så blev bara uppemot tio procent sjuka, utan vaccination. När vi vaccineras så blir det säkert ytterligare något färre som blir sjuka i Sverige, säger Hans Bohman.

Så färre än tio procent blir sjuka?
– Ja, det borde kunna bli så om vi kommer inte med vaccinationerna som vi tror.

Ska man tala om en krissituation ifall bara fem procent blir sjuka?
– Nej, det kommer inte att påverka samhället så mycket, men det finns ändå en osäkerhet och  i så måtto är det en kris att det är en allvarlig situation som vi måste försöka tackla.

Vad är du mest orolig för?
– Jag är nog mest orolig över att en del unga människor har blivit så svårt sjuka. De är inte många, men det är tråkigt i de fall det händer. Därför vill man gärna försöka motverka att den typen av insjuknanden sker. För att kunna göra det måste vi försöka mota den här influensavågen så gott som det går.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".