Ingela Eriksson försöker nå upp till brevinkastet. Foto: Christer Suneson.
Västernorrland

Nya brevlådor får kritik

Postens nya brevlådor, som sätts upp över hela landet, får nu skarp kritik från flera håll. Kritiken gäller att brevinkastet sitter så högt att funktionshindrade, främst de i rullstol, har svårt att nå upp och posta sina brev. SR-Västernorrland var med när Ingela Eriksson skulle posta ett brev i en av de nya lådorna i Timrå

Postens nya gula brevlådor är förvisso blanka och fina men otillgängliga för många funktionshindrade menar de handikappades riksförbund, DHR. Inkastet sitter 1 meter och 40 centimeter ovan mark, 20 centimeter högre än tidigare, och det gör att de i rullstol eller de med försvagade armar, som Ingela Eriksson i Timrå, har svårt att själv posta en enkelt brev.

– Det här är inte alls bra. Skulle jag sitta i rullstolen når jag bara upp under brevlådan, säger Ingela Eriksson på handikappades riksförbund, DHR i Sundsvall-Timrå

Arbetsmiljön går före
Förändringen av de nya postlådorna görs för att arbetsmiljön för brevbärarna ska bli bättre. Och det har fått gå före de funktionshindrades önskemål när det gäller tillgängligheten av de nya postlådorna.

– Vi måste se till att vi löser arbetsmiljön för våra medarbetare. Den frågan är också vital för oss, säger Björn Olsson, regionchef på posten i mellersta Norrland.

Posten går åt fel håll
Men i utgången av nästa år 2010  har riksdagen bestämt att Sverige ska vara tillgängligt för alla, att alla enkelt avhjälpta hinder för funktionshindrade ska bort. Posten får nu ochså kritik från politiskt håll att utvecklingen går åt fel håll.

– Det låter inte alls bra. 2010 ska vi gå åt rakt motsatt håll än vad posten till synes gör här, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet.

PTS ska kontakta posten
Tillsynsmyndighet för posten är PTS,  Post- och telestyrelsen. De är nu på gång att ta upp problemet med de nya brevlådorna.

– PTS ska vad jag förstår tala med posten om detta, säger Ulrik Lindgren

– Man blir bara ledsen. De hade väl kunnat ta med oss ut hade vi kunnat visa att de här nya brevlådorna inte fungerar, säger Ingela Eriksson vice ordförande på DHR i Sundsvall-Timrå.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".