Örnsköldsvik

Kommunen tar ansvar för patienter

Landstinget sparar pengar. Då öppnar Örnsköldsviks kommun en vårdavdelning på sjukhuset. När personal varslades från sjukhus påbörjades ett samarbete mellan kommunen och landstinget.

– Det blev en spark i baken när det hände något i verkligheten. Då fick vi ta i lite mer och lite snabbare än vad vi hade gjort annars, säger Christina Karlsson (S), omsorgsnämndens ordförande.

Från och med första september har kommunen ansvar för patienter som inte längre behöver specialiserad sjukhusvård men som ändå har behov av omvårdnad och återhämtning innan de kan flytta till ett eget eller särskilt boende. Det kan till exempel vara patienter som behöver testa in ny medicin eller som väntar på att behandling ska börja verka. Landstingsrådet Ewa Söderberg (S) tycker att det är väldigt viktigt att kommunen och landstinget samarbetar.

– Vi kom överens om att vi skulle hitta en lösning och en ny form av samverkan som ska gynna medborgarna, säger hon.

Den nya avdelningen har 22 vårdplatser på Örnsköldsviks sjukhus. Kommunen har också öppnat en lindrande enhet, så kallad palliativ, med tio platser vid kommunen äldrecentrum. De är till för patienter som är behov av lindrande vård men tillståndet ses som stabilt och vård på sjukhus skulle inte tillföra något ytterligare.

Anna Ahlsröm
anna.ahlstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".