Västernorrland

Sprid risktagandet

Det är rådet från Skogsstyrelsen till de unga skogsägare som nu tar över och som är beredda att pröva nya vägar med sitt skogsbruk. Anna Marntell, som är distriktschef i Sundsvall menar att alternativen är fler idag och att det gäller för skogsägaren att skaffa kunskap för att kunna fatta kloka beslut.

Vad som ger bäst utfall i slutändan är inte lätt att säga när det är någonstans mellan 30 och 80 år mellan frö och färdig vara och det gäller för skogsägaren att gardera sig, menar Anna Marntell.

Skogsstyrelsen ger inga konkreta råd när det gäller vad som är bäst att satsa på. Den som frågar kan vänta sig ungefär samma svar som man får på banken: Det är i slutändan du som ägare som måste ta ansvar och fatta beslut!

Det är bra att sprida risktagandet, menar Anna Marntell. Och det är också bra att olika skogsägare tänker olika för det sprider också risktagandet.

Det är mycket som är i görningen nu. Klimatet förändras, handelsmönstren förändras liksom vedfiberanvändningen, avslutar Anna Marntell.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se