Sundsvall

Projekt ska bryta utanförskap

Kommunal Facebookgrupp och gratis telefonlinje ska bryta utanförskapet hos unga i Sundsvall. Det är det nystartade projektet "Unga utanför" som ska försöka hitta ungdomar som, av någon anledning, hamnat utanför arbetsmarknaden och kommunens sysselsättning.

För att hitta ungdomar som hamnat i utanförskap tar kommunen alttså en del nya grepp som facebookgruppen på internet och ett 020-nummer som är gratis att ringa för de som vill komma i kontakt med projektet. Tanken är sedan att erbjuda ungdomar sysselsättning inom kommunens ramar, till exempel inom IT och data eller kultur. Det handlar också att kunna ge ungdomarna självförtroende och kraft att själva bryta sitt utanförskap.

--  Vi vet att ungdomarna har så mycket resurser i sig. Vi vill att det ska komma fram, säger Anneli Mackin, projektsamordnare för "Unga utanför"

Projektet "Unga utanför" kommer att kosta Sundsvalls kommun omkring tre miljoner kronor under det första året.

– För att se om det är ett bra sätt att jobba vidare med frågan, säger Joau Pinheiro (S) ordförande i nämnden för arbetsmarknad- och integration.

Sundsvall är en kommun som har en mycket svår ekonomisk situation där alla verksamheter ses över. Men trots det är satsningen motiverad, menar Joau Pinheiro.

– Den kommun som inte satsar på sina ungdomar är en förlorad kommun, säger Joau Pinheiro.

SR-Västernorrland frågade några ungdomar vad de tyckte om projektet.

– Jag själv har växt upp i en tragisk miljö. Hade jag fått en annan möjlighet i mitt liv så hade mitt liv inte sett ut så här, säger Pierre Olsson Udén, 21 år gammal i Sundsvall.

– Jag tycker det verkar bra för det är många som är arbetssökande i den här åldern. Får man inte en riktigt start från början kanske man inte kan ta tag i det senare heller, säger Emma Nordensson och Johanna Olsson, båda 18 år från Sundsvall.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se