Polisen klarar inte tryggheten

Polisen i norrlandslänen klarar inte av att ge medborgarna tillräcklig trygghet. Det säger Dan Andersson som är polisförbundets fackordförande i Västerbotten.
Enligt honom hotar brist på pengar och personal den grundläggande rättsäkerheten i Norrland. Dan Andersson säger att den som bor i det norrländska inlandet kan få räkna med att vänta ett par timmar om något händer. Polisförbundet släppte nyligen en rapport som visade att det är långt mellan poliserna i glesbygdslänen, där alla dom fyra nordligaste länen ingår. Värst räknat per invånare är läget värst i Västerbotten där det endast finns sju poliser per tio tusen invånare. Om man ser till ytan ligger Jämtland sämst till, där varje närpolis ska täcka en yta på 958 km2. Och situationen förvärras ytterligare av att många av norrlandslänens poliser börjar bli gamla, enligt Sten Olof Hellberg, länspolismästare i Västernorrland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".