Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Mer pengar till kommuner och landsting

Riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S) från Härnösand presenterade oppositionens budgetalternativ. Foto: Karin Lycke

Det säger Socialdemokraterna att de hade satsat i sin budget om de hade suttit vid makten.

I dag presenterade de sin så kallade Skuggbudget och utlovar 18 miljarder kronor mer till kommuner och landsting den kommande treårsperioden.

På fyra håll runt om i länet presenterade Socialdemokratiska riksdagsledamoter oppositionens budgetalternativ idag. Till Timrå kom riksdagsledamoten Jasenko Omanovic från Härnösand.

– Jag skulle vilja säga att det är en satsning på jobben. Öka möjligheterna och minska klyftorna, säger Jasenko Omanovic.

Skuggbudgeten innehåller flera olika insatser som man är tänkta som jobbsatsningar. Flera av dem handlar om att få in unga på arbetsmarknaden, som slopade arbetsgivaravgifter för unga och traineeprogram och praktikplatser inom offentliga förvaltningar, för att nämna några.

Många saker i budgeten känner man också igen sedan förr. Kunskapslyftet skulle komma tillbaka, reglerna för a-kassa och sjukförsäkring skulle återigen upp på 80-procentiga ersättningsnivåer.

– Vi säger inte som Reinfeldt att hungriga vargar jagar bäst utan att trygg vågar, säger Jasenko Omanovic.

I regeringens budget för 2010 fick kommuner och landsting 10 miljarder kronor för att mildra effekterna av krisen. Men hos många kommuner var man inte nöjda ändå.

– Det finns ingen långsiktighet i de pengarna så vi kan inte använda dem för att anställa personal till exempel utan bara till att minska de underskott vi annars kunde fått. Det är inga långsiktiga pengar och det är ett problem, säger Timrås socialdemokratiske kommunalråd Ewa Lindstrand.

Det har Socialdemokraterna tagit fasta vid i sitt budgetalternativ. De säger att de vill satsa 18 miljarder kronor mer än alliansregeringen, fördelat på en treårsperiod. Det handlar om till stor del öronmärkta pengar för att kommunerna ska behålla personal och satsa på skola och sjukvård.

– Hade vi fått de pengarna hade vi ju sluppit varsla 100 personer i kommunens förvaltningar. Varenda näve behövs i skola och omsorg och det känner jag att om vi hade fått de pengarna hade vi sluppit öka på arbetslösheten, säger Ewa Lindsrand.

Hur ska ni få råd med det här?
– Sverige har inte råd att inte satsa, Vi måste i krisen satsa på jobben och möjligheter. Då kan man ställa frågan till borgarna: hur har de råd att låna pengar för att göra skattesänkningar? säger Jasenko Omanovic.

Man skjuter till mycket mer pengar än borgarna i många olika områden, är du inte orolig att pengarna faktiskt inte räcker till allt det här?
– Nej, det är jag inte, men det handlar ju om att skatterna måste höjas. Jag tror att svenskarna är beredda att betala skatt för att få en fortsatt trygghet och en bra välfärd i Sverige, säger Ewa Lindstrand.

Men riksdagsledamoten Jasenko Omanovic menar att några generella skattehöjningar inte är inplanerade för att få råd med den budget de skulle vilja se.

– Nej, inte för alla. Tio procent av den rika delen av befolkningen får räkna med höjda skatter men inte för den breda befolkningen, säger Jasenko Omanovic.

När borgarna presenterade sin budget för en månad sedan kritiserade ni från oppositionen den för att vara en valbudget med valfläsk, vad är då detta i det perspektivet?
– Det är ju ett alternativ till den borgerliga budgeten och det är klart att det är kopplat till ett val som är nästa år. Det innebär ju alltid speciella satsningar, säger Ewa Lindstrand.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".