- Nu ska jag inte dricka nått på länge, säger Hans Hedlund efter att ha åkt fast i polisens nykterhetskontroll i tisdags morse. Foto Ulla Öhman

Hans Hedlund körde alkoholpåverkad

Hans Hedlund, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget, har åkt fast för rattfylleri. Det uppger han själv till Sveriges Radio Västernorrland.

Han stoppades på tisdagsmorgonen i en poliskontroll vid Sandö och efter ett alkoholtest visade det sig att han hade 0.2 promille alkohol i blodet, dvs. precis över gränsen till rattfylleri. 

Drack punch och öl kvällen innan
Hans Hedlund uppger att han hade druckit alkohol på kvällen innan alkoholtestet. Han säger att han inte trodde att han fortfarande hade alkohol i blodet nästa morgon.

– Då hade jag aldrig åkt iväg till mötet på morgonen, så viktigt var det inte, säger han.

Nu är han ångerfull och säger att den viktigaste lärdomen han dragit är att aldrig köra bil morgonen efter att han druckit alkohol.

Hans Hedlund säger att han inte har alkoholproblem utan att det var ett infall att dricka punch till ärtsoppan på måndagskvällen och sedan fortsätta dricka öl.

Ska ändra sitt arbetsschema
Han säger att höstens digra arbetsschema med mycket resor har förryckt hans dygnsrytm, annars brukar han inte dricka alkohol mitt i veckan.

Han säger också att han aldrig kört bil berusad förut. I sitt yrke som chaufför har han gjort många blåskontroller och har aldrig haft alkohol i blodet.
Nu ska han inte dricka på ett bra tag framöver, säger han till Radio Västernorrland.

Hans Hedlund är gruppledare för centern i landstingsfullmäktige och oppositionsråd för alliansen. Han hoppas nu att det som hänt inte ska förändra människors syn på honom som politiker.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".