SAS Star Alliance Airbus 330-343X startar från flygplats. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Örnsköldsvik

SAS satsar på Örnsköldsvik

Igår beslutade flygbolaget SAS att stänga sina försäljningskontor i Luleå och i Östersund för att istället koncentrera all verksamhet till Örnsköldsvik.

Ett 90-tal anställda från Luleå och Östersund berörs av beslutet, men enligt Lars-Ove Filipson, Marknads och färsäljningsdirektör på SAS i Sverige - så är framtiden så gott som tryggad för de anställda i Örnsköldsvik.

– Arbetsplatserna är säkrade i Örnsköldsvik i SAS fortsatta regi, säger Lars-Ove Filipson till Sveriges Radio Västernorrland.

SAS supportverksamhet som tidigare varit utspridd på tre orter kommer nu att koncentreras på en ort - Örnsköldsvik.

Beslutet är enligt Lars-Ove Filipson, Marknads och färsäljningsdirektör på SAS i Sverige, ett av många projekt inom SAS för att göra bolaget effektivare och kostnadseffektivare och mera konkurrenskraftigt. Förändringarna inom försäljningsorganisationen ingår i ett omfattande sparprogram som ska sänka flygbolagets kostnader med sammanlagt 6,5 miljarder kronor fram till 2011.

Att valet föll på Örnsköldsvik är att kostnaderna för att koncentrera verksamheterna blir lägre där, jämfört med de andra alternativen.

Enligt Filipson så har Örnsköldsvik flera komponenter och avdelningar som företaget vill driva.

Kommer det att bli några nyanställningar på grund av detta beslut?
 – Det beror lite grann på. Det kan bli behov av en viss form av nyrekrytering, men det är lite tidigt att säga idag. Men det viktiga är att arbetsplatserna är säkrade i Örnsköldsvik i SAS fortsatta regi, säger Lars-Ove Filipson.

Blir arbetsbördan större för de som arbetar i Örnsköldsvik?
– Nej, det blir ytterligare spetskompetens, fortsätter Lars-Ove Filipson.

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".