Lösa glasbitar ramlar från trasiga dörrar. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
sundsvall

Böter eller tvångsförvaltning

Sundsvalls kommun hotar nu med böter eller tvångsövertagande av Wallholmens så kallade skandalfastigheter i bostadsområdet Nacksta.

Bostäderna och bolaget har längre kritiserats för att fastigheterna förfaller och vid en inspektion tidigare i veckan hittades en rad allvarliga fel.

I morse presenterades bristerna på en presskonferens på Sundsvalls kommun.

– Vi vet om att vi har att göra med en fastighetsägare som inte är så lättilgänglig, säger Stig Johansson miljöchef på Sundsvalls kommun.

Det är alltså turerna om de så kallade skandalhusen i Nacksta, Sundsvall och miljökontorets inspektion där tidigare i veckan, som gjort att kommunen nu kallat till presskonferens.

Inspektionen i fastigheterna visade på stora brister i underhållen av husen. Bland annat hittades vattenskador, kackerlackor, farliga elledningar och oanvändbara tvättstugor.

30 av 161 lägenheter inspekterades
Miljökontoret besökte 30 lägenheter i området och i många av dom hittade man allvarliga brister.

Bland annat fanns det fuktskador i 19 av de undersökta lägenheterna. I åtta hittade man skadedjur som kackerlackor, i tio lägenheter var det problem med kyla och drag, med mera.

Allt det gör nu att kommunen tillsammans med bland andra hyresnämnden och migrationsverket beslutat att vidta åtgärder mot fastighetsägaren Wallholmen. Bland annat måste Wallholmen gå igenom alla lägenheter med en oberoende konsult.

– Vi börjar med att hota bolaget med vite och nästa fas är tvångsförvaltning, säger Stig Johansson, miljöchef på Sundsvalls kommun.

Wallholmen svåra att nå
Ett stort problem för både de boende som klagat och Sundsvalls kommun är att representanterna från Wallholmen varit svåra, om inte omöjliga att nå.

--Vi vet om att vi har att göra med en ägare som är svårtillgänglig. Kontakterna har i stort sett varit obefintliga, säger Stig Johansson

Bra med uppmärksamheten
Utanför de nu ökända husen i Nacksta är det en rätt lugn, solig torsdagsmorgon. Vid en av sopcontainrarna står en grupp män och pratar om fastigheterna.

Trots all uppmärksamhet lever folk sina liv som vanligt här. Det innebär att de är vana vid alla bristerna i husen samt vana vid all uppmärksamhet i medierna.

På väg från området fick SR-Västernorrland en pratstund med en ung kvinna, Lelyana Adeley.

– Jag tycker det är bra att ni är här. Då får folk veta hur det är att bo här, säger hon.

Kan ta tid med upprustningen
Men Lelyana och hennes grannar i Wallholmens hus i Nacksta kan få vänta länge på en upprustning av området. Nu ska miljökontorets rapport passera genom flera olika nämnder innan det kan bli något beslut om renovering.

– I normala fall skulle det gå på någon månad. Men i det här fallet kan det ta tid om Wallholmen trilskas och håller sig undan, säger Stig Johansson, miljöchef på Sundsvalls kommun.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".