Västernorrland

Hoppas på låga löneökningar

Kommunernas dåliga ekonomi bäddar för hård lönekamp i den kommande avtalsrörelsen. Sveriges kommuner och lansting vill att löneökningarna i de centrala avtalen ska bli låga.

– Våra medlemmar måste ha en långsiktigt hållbar ekonomi men nu ser det ekonomiska läget dåligt ut så våra bud kommer inte vara särskilt höga, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för avtalsrörelsen vid SKL, Sveriges kommuner och landsting.

SKL hoppas att löneökningarna i de centrala avtalen ska bli låga.
– Vi ser gärna sifferlösa avtal. Vi vill att kommuner och landsting får göra sina bedömningar efter vad de har råd med, säger hon.

Det är stora skillnader från tidigare avtalsrörelser.
– Sist var vi i högkonjunktur och det kommer märkas att vi nu är i en lågkonjunktur, säger Agneta Jöhnk.

Kjell Sjödin, Kommunal Västernorrland, hoppas att medlemmarna får högre löner, trots den dåliga ekonomin.
– Även i dåliga tider förtjänar medlemmarna en löneökning, säger han.

De kommuner i länet som har tagit upp lönefrågan hoppas att det bara blir små löneökningarna. På Örnsköldsdviks kommun vill de hålla kostnaderna nere för att undvika kraftiga neddragningar eller skattehöjningar.
– Kommunen har dålig ekonomi och måste kunna klara de lönehöjningar som sker, säger Bengt Westin, personalchef på Örnsköldsviks kommun.

Personalkostnader och löneavtal är en avgörande faktor för kommunernas ekonomi.
– Lönekostnaderna motsvarar två tredjedelar av alla kostnader. En procent i löneökning motsvarar 20 miljoner kronor för Örnsköldsviks kommun, säger Mikael Öhrling, kommunens budgetchef.

Läs relaterade artiklar:


Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".