Örnsköldsvik

Lätt att få jobb som kantor

Det ser mörkt ut för dem som vill hitta jobb inom kultursektorn under de närmsta åren men nu visar en rapport från Myndigheten för Yrkeshögskolan på ett musikyrke där det blir många jobb lediga: och det är som kantor; ett kyrkomusikeryrke som inte kräver examen från högskola.

"Kantor sökes till Indal, Sättna, Liden och Holms församlingar nordväst om Sundsvall" står det i en annons i Kyrkans tidning. Förutom att man ska vara en duktig och mångsidig musiker står här också att man helst ska tycka om att köra bil. För Kantor är ett glesbygdsyrke och ofta delar flera kyrkor på en kantor.

Det är något så ovanligt som ett bristyrke i kultursekton.

På Mellansels folkhögskola i Örnsköldsvik exmineras mellan 5 och 15 kantorer varje år, vilket är alldeles för få enligt skolans vice rektor Eva Östman.

I Mellansel kan man studera både på skolan och på distans, med två olika ingångar: dels för de traditionellt och teoretiskt skolade musikerna, dels för de som är mera inriktade på ensemblespel och praktiskt musicerande - afrokantor kallas den grenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".