Flera av länets kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. Foto: Fredrik Sandberg/scanpix
Västernorrland

Kämpigt i kommunernas kassor

Länets kommuner har problem att få ihop sina budgetar.

Orsaken är vikande skatteintäkter och större kostnader för socialbidrag än beräknat.

Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort.

Hanna Söderlind bor i Örnsköldsvik och hon tror att kommunens dålig ekonomi kan påverka medborgarna negativt.

– Går det dåligt för kommunen kan de behöva dra ner på tjänster. Då påverkar det barn, ungdomar och sjukvården, säger hon.

Kramfors, Härnösand, Sundsvall och Ånges kommuner räknar med att det ekonomiska läget förblir fortsatt dåligt nästa år. Det är framförallt de vikande skatteintänkter som har blivit en följd av hög arbetslöshet och som slår hårt mot kommunernas ekonomi.

– Vi har fått in 13-14 miljoner kronor mindre i skatt eftersom det är hög arbetslöshet och färre människor i arbete. Lågkonjunkturen är den största boven i det här, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge kommun.

Kostnaderna för försörjningsstöd, även kallat socialbidrag, har också ökat under året.

– Vi har sett en ökning när det gäller socialbidrag, säger Sten-Ove Danielsson.

Ånge kommun ska försöka spara pengar under kommande år genom att ställa större krav på nämnderna. Det blir tre år utan några extra pengar.

– De ska få lika mycket pengar 2010, 2011 och 2012. Det kan bli tufft. Eftersom de får klara löneökningar och liknande genom besparingar. säger Sten-Ove Danielsson.

Kommunerna har fått extra pengarna från staten och de flesta av länets kommuner tycker att pengarna ska läggas på socialbidrag. I Örnsköldsviks kommun ska det prioriteras.

– Redan i år fattas det pengar hos oss så de pengar som fullmäktige beslutade om senast välkomnar vi, säger Jan Olov Häggström (S), humanistiska nämndens ordförande.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".