Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Distriktssköterskan Rut-Inger Backlund visar injektionsnålen som ska användas. Det gör inte särskilt ont, lovar hon. Foto Ulla Öhman
2 av 2
I Härnösand har man låtit ställa iordning nedlagda Blåsippans vårdcentral för massvaccineringarna. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Snart redo för första sprutan

På torsdag kommer de första vaccinationerna mot den nya influensan A (H1N1) att börja ges. Och just nu råder febril aktivitet för att ställa i ordning särskilda vaccinationsenheter runt om i Västernorrland.

I dag, onsdag, väntas vaccinet anlända till länet.

I länken ovanför hittar du landstingets information till riskgrupperna som nu blir först med att få vaccinet. På landstingets hemsida hittar du mer utförlig information och även information från BVC om barnvaccinationerna. Skolorna beräknas komma igång med vaccinationer veckan efter höstlovet.

Riskgrupperna går först
Vaccinationen är kostnadsfri och de första doserna ska ges till dem som lider av någon sjukdom som gör att man löper större risk om man drabbas av influensan.

Det är t ex den som har en kronisk lungsjukdom, svårinställd diabetes, astma som kräver medicinering, nedsatt immunförsvar eller kronisk hjärt-kärlsjukdom.

Få en spruta på travbanan eller Folkets Park
På länets större orter finns särskilda vaccinationsenheter.

I t ex Kramfors ges vaccinet på Folkets Park och i Örnsköldsvik på Arken. I Sundsvall har man öppnat vaccinationsklinik på Bergsåkers travbana. Hela landstingets lista med platser och öppethållandetider kan ni hitat via länken ovanför.

I Fränsta, Stöde, Liden, Ramsele, Junsele håller vårdcentralerna öppna under kvällstid och helger för vaccination från och med vecka 43. Öppettider för dessa annonseras senare.

Tror på rusning
I Härnösand har landstinget låtit öppna Blåsippans nedlagda vårdcentral för vaccinationerna:

– Vi vaccinerar riskgrupperna med start på torsdag morgon kl 08.00 och jag tror att det blir rusning, säger Rut-Inger Backlund.

– Vi har inte fått vaccinet än men vi har ställt i ordning och förberett allt som går att förbereda.

Sjuksköterskor sköter ruljangsen
– Vi har ställt i ordning väntrum och fem vaccinationsrum. I varje rum ska det finnas två sjuksköterskor, den ena ställer i ordning dosen och den andra injicerar, säger Rut-Inger Backlund som är distriktssköterska och en av samordnarna för vaccinationerna i Härnösand.

– Även i väntrummet kommer vi att ha en sjuksköterska som ser till att alla fyller i den blankett som krävs för att få vaccinet.

– Det är sjuksköterskor, även sådana som gått i pension, som kommer att göra huvuddelen av jobbet. Det behövs många för att det ska fungera smidigt. Vi räknar med att varje spruta inte behöver ta mer än fem minuter, säger Rut-Inger Backlund som själv ska sticka patienter i Härnösand.

Väntar på vaccinet
Vaccinet har ännu inte anlänt ut till vaccinationsställena.

Det är också möjligt att vaccinet tar slut under de första dagarna. Men om det tar slut så kommer det mer nästa vecka. Ingen blir utan, lovar landstinget.

Kommun och landsting samarbetar
Det är landstinget i samarbete med kommunerna som står för massvaccineringen.

Småbarn kommer att vaccineras på BVC och skolbarn på skolorna. Kommunerna kommer att vaccinera på äldreboenden. Barn som tillhör riskgrupper ska vaccineras på barnmottagningar osv.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".