1 av 3
Övervikt och fetma är en riskfaktor för hjärtinfarkt. Nu kan det visa sig att männen i Västernorrland inte längre hör till de fetaste i landet. Foto Leif R Jansson / SCANPIX
2 av 3
Redan fem till åtta kilos övervikt innebär en dubbelt så stor risk att drabbas av diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Foto Ulla Öhman
3 av 3
En person med ett BMI på 30 ­löper en 40 procent ­högre risk att avlida i hjärt-kärlsjukdom jämfört med personer med BMI 25, visar en brittisk studie. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Västernorrland

Feta män blivit smalare?

Männen ser ut att bli smalare men kvinnorna är fortfarande bland de fetaste i landet!
Det visar "Öppna jämförelser Folkhälsa" som landstingen offentliggjorde idag.

Det finns både plus och minus vad gäller folkhälsa och hur vi lever i Västernorrland.

Plus +
Positivt är att vi röker mindre. Bland blivande mammor har vi också färre rökare än riksgenomsnittet.

Siffrorna visar också att ganska många är fysiskt aktiva och att andelen med riskabla alkoholvanor är lägre här än genomsnittet i Sverige.

Minus -
Däremot råkar vi ut för fler allvarliga olycksfall som kräver sjukhusvård. Det gäller både barn och vuxna. 

Vi har också många tonårsaborter i Västernorrland och mycket klamydia hos unga.

Feta kvinnor men smalare män?
Och så är det ju det här med fetman! Särskilt kvinnor i Västernorrland ligger högt i statistiken vad gäller fetma, bland de värsta i Sverige.

Däremot kan det vara en vändning på gång bland männen. Tidigare har män i Västernorrland också varit bland de fetaste i landet men enligt de senaste siffrorna ligger männen nu ungefär på riskgenomsnittet.

Mycket god nyhet om det stämmer
Det här är så pass oväntat att folkhälsoplanerarna på landstinget knappt kan tror det på det:

– Vi ska kontrollera om siffrorna verkligen stämmer. Gör de det så är det en mycket god nyhet, säger folkhälsostrateg Göran Fahlen till Radio Västernorrland.

Fetma och övervikt orsakar bl a  hjärt- och kärlsjukdomar och där ligger vi också högt i Västernorrland, enligt Göran Fahlén.

Riktigt kraftig fetma är en riskfaktor jämfört med rökning, visar en brittisk studie. Under de
senaste 30 åren har fetman i Sverige nästan fyrdubblats. Och Västernorrlänningarna har hört till de alla fetaste.

Hälsosamtal med 75-åringar
Vad gäller de höga siffrorna för olycksfall så hoppas landstinget att de hälsosamtal som nu hålls med nästan alla 75-åringar ska bidra till att sänka antalet som skadas i t ex fallolyckor.

– Till den här omgången av Öppna Jämförelser hade vi inga senare siffror än från 2006 säger Göran Fahlén som tror att antalet drabbade av olyckor kan ha gått ner under de senaste åren.

Unik kunskap om barns hälsa
Barn och ungdomar finns knappt med i de öppna jämförelserna mellan landstinget.

Men där har landstinget i Västernorrland unik kunskap om barns fysiska och psykiska hälsa genom de hälsosamtal som skolsköterskorna har med eleverna.

– Nyligen var SKL, Sveriges kommuner och landsting, på besök i Västernorrland för att se och lära av hur vi gör, säger Göran Fahlén från Landstingets folkhälsoavdelning.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".