Västernorrland

Många småbarnsföräldrar och utrikesfödda i lokalpolitiken

Fler förtroendevalda i Västernorrland är småbarnsföräldrar eller utrikes födda än i andra delar av landet. Även andelen fritidspolitiker är stor. Hela 95 procent genomför sina politiska uppdrag vid sidan av ordinarie arbete. Det visar en rapport som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tagit fram.

Mer än var tionde förtroendevald kommunpolitiker i Västernorrland har barn under sex år och högst andel finns i Timrå där småbarnsföräldrar utgör 15 procent av de förtroendevalda.

I landstingspolitiken är småbarnsföräldrar något underrepresenterade, men däremot så är de flesta landstingspolitiker gifta.

I Västernorrland är också andelen utrikes födda bättre representerade i både kommun och landsting än i landet som helhet. I Sundsvall och Härnösand är tillexempel nästan var tionde förtroendevald född i ett annat land.

Peder Björk, (S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall, är inte överraskad över vad undersökningen visar.

– När det gäller just utrikes födda så har vi jobbat hårt för att få till en bra balans och att skapa möjligheter för dem att vara med i den politiska processen, säger Björk.

– När det gäller småbarnsföräldrar så tror jag att i den åldern så är man oerhört aktiv och oerhört engagerad och då tror jag också att man ger sig in i politiken, fortsätter Björk.

Fördelningen - kvinnor - män i politiken är också något jämnare bland de förtroendevalda i länet jämfört med resten av Sverige. 57 procent män och 43 procent kvinnor. Kramfors och Örnsköldsvik har den jämnaste könsfördelningen.

Däremot visar undersökningen att medborgarna i västernorrland inte har så högt förtroende för sina förtroendevalda lokalpolitiker, deras förtroende för tex kommunala verksamheter större.

Något som småbarnsmamman Elin Nordlander från Fränsta kan relatera till.

– Man har ingen kontakt med politikerna riktigt, men förskolor har man kontakt med dagligen och tycker att de är bra på det de gör, säger Elin Nordlander till Sveriges Radio Västernorrland.Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".