1 av 2
En viktig miljö för strömstaren hotas. Foto:Stig Carlsson
2 av 2
Urskogsmiljö i Laxsjön hotas. Foto: Stig Carlsson
Timrå

Naturvänner vill rädda Laxsjöån

Naturskyddsföreningen i Timrå protesterar mot EON:s planer att torrlägga Laxsjöån nordväst om Ljustorp i samband med att Rundbackens kraftverk rustas upp och effektiviseras.

I en skrivelse till miljödomstolen hävdar föreningen att EON:s ansökan inte överensstämmer med de verkliga förhållandena:

Idag går Laxsjöån från Laxsjön ner till ett Rundbackens vattenkraftverk. Nu vill EON istället torrlägga ån och leda vattnet genom en nybyggd tilloppstunnel direkt från Stora Laxsjön ner till kraftverket, där en ny turbin ska ersätta de nuvarande tre

Därigenom anser Naturskyddsföreningen att stora naturvärden skulle förstöras,

I området finns flera djurarter som är beroende av fritt strömmande vatten, bland annat utter men också flera fågelarter som till exempel strömstare.

Stora Laxsjön och Laxsjöån ingår idag i friluftsområdet Lögdö vildmark. EON hävdar att friluftslivet i området inte är betydande medan Naturskyddsföreningen hävdar att frågan måste utredas.

Det finns också ett stort fångstgropssystem på västra sidan av Laxsjöån om ån skulle torrläggas skulle det kulturhistoriska vårdet påverkas.

Naturskyddsföreningen i Timrå skriver också att EONs planer står i strid med EU:s vattendirektiv om att den ekologiska mångfalden i vattendrag inte får försämras.

Naturskyddsföreningen vill i första hand att Miljödomstolen helt ska avslå EONs begäran och i andra hand ska EON åläggas att komplettera sin ansökan som föreningen anser vara slarvig och bristfällig.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".