Caldon Thomas, hyllad pristagare tillsammans med sina konkurrenter. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Dansenergi gav pris

För åtta år sedan kom Caldon Thomas från Zimbabwe till Örnsköldsvik. Thomas drog igång en danskurs för ungdomar och sedan dess har lokalen Sliperiet fyllts på med danssugna ungdomar. Idag fick Caldon Thomas det så kallade energispridarpriset på 30.000 kronor:

Dansläraren Caldon Thomas från Örnsköldsvik fick idag det så kallade energispridarpriset på 30.000 kronor.

– Pengarna ska dels användas i min dansverksamhet men sedan tänkte jag själv också göra lite roliga saker för pengarna, säger en märkbart glad pristagare.

Fryshuset i Stockholm genomför nu en två dagar lång vistelse i Örnsköldsvik. Mitt bland alla programpunkter kom prisutdelningen där det fanns fyra nominerade. Personer och verksamheter som gör något gott för ungdomarna i Örnsköldsvik. Allt enligt följande:

Röda villan i Husum
Under taket i Röda villan i Husum ryms det mesta i fritidsväg. Här finns replokaler, slöjdrum, samarbete med discogolfen och musikalverksamhet. Engagerade fritidsledaren Örjan Forsberg, ligger bakom detta lilla stora hus i Husum.

Graffitiprojekt på Fritidsgården i Bjästa
Den stora graffititäckta betongmuren mitt i byn står som det solklara beviset på att här pågår ett extremt lyckat graffitiprojekt. Fritidsledaren Martin Wallgren ligger bakom upplägget och med Betong Bosses och Bjästa Fritidsgårds oreserverade stöd har verksamheten blivit något utöver det vanliga. Det här är ett projekt som inspirerar och borde exporteras till andra kommuner.

Caldon Thomas
Caldons danskurser har inget namn, och det behövs inte, för dansar man i Örnsköldsvik så gör man det hos Caldon. Hans lokaler på Sliperiet är fulla med deltagare. Varför? För att det är kul att dansa och att dansa för Caldon är ännu roligare. Caldon är energi, glädje och kunskap i en och samma kropp, med sin utstrålning och sitt engagemang har han fått Örnsköldsviks på fötterna och gjort dansen till ett sätt att leva.

Skarven
Skarven är ett projekt för unga som står långt utanför arbetsmarknaden. Projektet är en väg in i en vardag med arbete och ett socialt liv, vänner, intressen och allt det som många tar för givet. På Skarven får det ta den tid tar. Genom att fokusera på det som är positivt för ungdomarna så väcker man lusten att delta och komma vidare. Skarven är förlagt på mötesplatsen Sliperiet vilket är mycket viktigt för verksamheten. Ulrika och Elisabeth leder verksamheten med betyget MVG.

Caldon Thomas kom som invandrare från Zimbabwe i Afrika till Örnsköldsvik. Genast drog han igång danskurser.

– Jag är utbildad danspedagog och just dansen är ett suveränt sätt att lära känna varandra. Du behöver inte prata, dansen fixar sig ändå!

Elva kurser har han just nu i lokalerna på Sliperiet i Örnsköldsvik.

– Det skulle kunna förstås var ännu fler men jag har bara två ben och vi skulle egentligen behöva större lokaler, avslutar en lycklig pristagare.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".