1 av 2
Förlossningen på Sundsvalls sjukhus. Foto: Karin Lycke
2 av 2
Gunnel Westerlund, barnmorska. Foto: Karin Lycke
Västernorrland

Tidig BB-hemgång kräver organisering

Tidig hemgång efter förlossning, som infördes i Örnsköldsvik förra veckan, blir allt vanligare.

Men det krävs en bra kringorganisation för att man ska kunna skriva ut nyförlösta mammor efter bara ett dygn.

Det säger Gunnel Westerlund, barnmorska på Sundsvalls sjukhus där man under flera år jobbat med allt kortare vårdtider.

– Vi hade också stora ifrågasättanden i vår personalgrupp om det här var bra, men nu ser man att det här är ingen nackdel, säger Gunnel Westerlund.

För 12 år sedan började man i Sundsvall att arbeta med allt kortare vårdtider. Idag skrivs över 70 procent av mammorna ut från förlossningen efter sex timmar.

– Jag har jobbat med det här i så många år nu och vet att det här är bra, säger Gunnel Westerlund.

Får kontakt med barnmorska
Men patienterna lämnas inte vind för våg när de skrivs ut efter kort tid, utan de kan ha kontakt med en barnmorska genom BBH-avdelningen, BB-vård i hemmet.

Fast i Sundsvall innebär tidig hemgång i praktiken att de allra flesta väljer att ta in någon enstaka dag på vårdhotellet alldeles intill. Det gjorde Anna-Karin Johansson som fick sitt andra barn i Sundsvall i början av förra veckan och skrevs ut från förlossningen efter 6 timmar.
– Hem ville jag inte, utan jag ville vara kvar, säger Anna-Karin Johansson.

Varför ville du inte hem?
– Det är tryggheten att ha personalen omkring sig och alla frågor som kan dyka upp, säger Anna-Karin Johansson.

Anna-Karin Johansson stannade på vårdhotellet i ett dygn och hon tycker att kontakterna med BBH fungerade bra.
– Jag hade redan bestämt mig innan att jag bara skulle stanna i ett dygn så då åkte jag hem, om det var bra vet jag inte. Jag skulle kanske ha stannat ett dygn till kände jag sen, säger Anna-Karin Johansson.

Varför då?
– Man har ju fortfarande frågor när man kommer hem och så kanske man hade behövt vila upp sig lite til och vara ensam lite till med barnet innan man kommer hem och alla ringer och kommer och hälsar på eller så, säger Anna-Karin Johansson.

Inget patienthotell i Örnsköldsvik
– Det är en fördel för oss att vi har patienthotellet där patienter som känner sig lite otrygga kan stanna i ett eller ett par dygn, så där tycker jag lite synd om Örnsköldsvik, säger barnmorskan Gunnel Westerlund.

– Vi kommer inte att få något patienthotell under överskådlig framtid så jag har ingen anledning att ha några synpunkter på det, säger Jarl-Erik Smeds överläkare på kvinnomedicin på Örnsköldsviks Sjukhus.

– Man har det mycket trevligare hemma och det omhändertagandet man har på vårdhotellet ger en marginell säkerhet, det är min uppfattning, säger han.

Olika omständigheter
Jarl-Erik Smeds menar också att man inte tittat särskilt mycket på organisationen i Sundsvall när nu också Örnsköldsvik arbetar med att skapa ett system för att skriva ut fler patienter efter bara ett dygn.

– Vi har så olika omständigheter så vi har väldigt lite att lära av dem, vi försöker skapa våra egna rutiner och göra det på vårt sätt. Det är det personliga omhändertagandet som är viktigt, att mammorna vet varför man gör saker, vad som är viktigt, vart man ska vända sig, när man ska vända sig och så vidare, det är det som är viktigt, säger Jarl-Erik Smeds.

Än så länge är systemet nytt i Örnsköldsvik. Många patienter kommer heller inte kunna åka hem utan kliniken räknar med att ungefär hälften kommer att åka hem efter ett dygn. Flera kriterier ska då uppfyllas. Allt ska vara normalt och utan komplikationer eller tveksamheter. Bor man längre bort än fem mil kan det också vara ett skäl att stanna lite längre.

En nackdel när man nu ska skapa ett system för tidig hemgång i Örnsköldsvik, enligt barnmorskan Gunnel Westerlund i Sundsvall, är att förändringen där gått väldigt fort.

– Örnsköldsvik blir nu tvingade att genomföra det här rakt av vilket gör att de inte får den här mjuka processen som vi haft utan de står för fullbordat faktum och då blir det ett måste. Det gör att det nog tar lite längre tid att få acceptans bland både familjer och bland personalen och det är lite synd, säger Gunnel Westerlund.

Positiva effekter
Men enligt henne har man i Sundsvall efter alla år ändå sett flera fördelar med de kortare vårdtiderna. Man har bland annat inte sett att det påverkat amningen alls, utan frekvensen är i regel densamma. Till och med har det funnits en tendens att de som skrivs ut tidigt ammar i större utsträckning.

Fast de största fördelarna med tidig hemgång, enligt Gunnel Westerlund, är mer delaktiga pappor och tryggare familjer.

– Det starkaste som påverkar mig mest är att vi har så starka och duktiga familjer som blir trygga snabbt. istället för att lämna över till personalen och vi gör sakerna så byggs de här familjerna upp väldigt starkt och blir trygga, säger Gunnel Westerlund.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".