Tapio Liimatainen och Eva Grundberg är nyktra alkoholister som jobbar på Victoria öppenbehandling. Foto: Anna Ahlström.
Västernorrland

Allt dyrare missbruksvård

Missbruksvården blir dyrare än vad som beräknats i budgeten i flera av länets kommuner. I Örnsköldsviks kommun är allt fler personer i behov av hjälp.

– Parallellt med problemen med höjda försörjningsstöd blir kostnaderna för missbruksvård också större på grund av den höga alkoholkonsumtionen, säger Jan-Olov Häggström (S), humanistiska nämndens ordförande.

Hittills i år är kostnaderna för missbruksvården 16 procent högre jämfört med i fjol.

- Det görs samma typ av biståndsbedömning i år trots att vi har mindre pengar. Bedöms det att någon har behov av hjälp så får denne det, säger Jan-Olov Häggström.

Tapio Liimatainen, alkohol- och drogbehandlare på Victoria öppenbehandling i Örnsköldsvik, tror att dåliga tider och hög arbetslöshet ökar risken för att människor hamnar i ett missbruk.

- En person kan ha haft haft problem i flera år men jobbet har ändå har gjort att man hållit sig ovanför ytan men att då bli av med jobbet kan innebära att en trygghet försvinner, säger han.

Han och hans kollega Eva Grundberg är nyktra alkoholister som både hjälper de som är beroende av alkohol eller narkotika och deras anhöriga.

- Alla som är inskrivna i behandling får bjuda in sina anhöriga så vi kan hjälpa även dem. De anhöriga mår ofta fruktansvärt dåligt och behöver stöd, säger Eva Grundberg.

I Härnösands kommun har det skett ovanligt många omhändertaganden enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Behandlingarna har hittills i år kostat kommunen 2,6 miljoner kronor, vilket är 1,5 miljoner mer än i fjol. Det är framförallt fler ungdomar som är i behov av vård.

- Deras missbruk har blivit så omfattande att de måste omhändertas, säger Solbritt Höglund, enhetschef på ekonomi- och vuxenenheten, Härnösands kommun.

Hon tror att lågkonjunkturen gör att fler hamnar i ett missbruk.

- Det är ont om jobb och att det blir svårt för unga att se en framtid, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".