Västernorrland

Många vill studera - stort tryck sista ansökningsdagen

I dag är sista dagen att ansöka till vårens kurser och program på högskola och universitet.

Och det är redan många som har skickat in ansökan till Högskoleverket. Under måndagen kom det in dubbelt så många anmälningar jämfört med samma dag förra året.

På Studieplus i Örnsköldsvik erbjuder kommunen studievägledning till blivande studenter. Där har de extra öppet för att möta blivande studenter.

- Vi kan anta att det är fler ansökande nu än vad det brukar vara på hösten. Vi håller extra öppet och står beredda för de som kommer med frågor, säger Maritha Norlund, studievägledare.

På Studieplus märker de att allt fler vill börja studera. Maritha Norlund tror att lågkonjunkturen, den höga arbetslösheten och alla varsel som lagts är bidragande orsaker.

- Det märks på flera håll. Många kommer hit för att ha samtal med oss. På de utbildningar som ges på gymnasienivå har det också blivit antagningsstopp. Det har aldrig hänt förut, säger hon.

Hon tycker att det är bra att många väljer att studera men det är viktigt att ha ett mål med studierna.

- Det är inte inte bra att studera för studerandets skull utan i stället titta på yrken och se var man kan få jobb i framtiden när konjunkturen vänder, säger Maritha Norlund.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".