Västernorrland

Brott och våld i nära relationer

Nu ska polisen bli bättre på att hantera brott och våld i nära relationer. Därför startas nu en nationell kampanj som heter "kom till oss", och en utbildning för poliserna. Det här behövs tycker Börje Öhman, informationschef hos polisen i Västernorrland.

I Västernorrland får polisen in runt 250 till 300 anmälningar per år. Många brottsoffer och vittnen anmäler inte brott i nära relationer och det här är något som polisen vill ändra på.

Kvinnojouren i Sundsvall har hittills i år tagit emot cirka 30 kvinnor med barn från olika delar av länet. För att jourens arbete ska fungera vill de ha ett nära samarbete med polisen och framförallt ha kontakt med nya polisaspiranter.

När kvinnor kommer till kvinnojouren så uppmuntras de av de anställda att det ska bli en anmälan. Men jourerna får inte anmäla. Det är kvinnorna själva som måste göra en anmälan. Gunilla Carlsson är anställd på kvinnojouren och hon är glad över polisens satsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".