Västernorrland

Gott om medlemmar i PRO

Pensionärernas riksförbund, PRO, bedriver en riksomfattande kampanj med "uppringare" (PRO-medlemmar som ringer upp pensionärer) för att värva nya medlemmar, men detta behövs inte i Västernorrland och i Jämtland där medlemsantalet är stort.

Medlemsantalen för PRO i Norrlandslänen är höga. Norrbotten toppar hela listan i Sverige med hela 40 procent anslutna medlemmar, vilket kan man jämföras med ett riksgenomsnitt på 24,5 procent. I Västernorrlands PRO Distrikt Ångermanland, är anslutningsgraden 35,1 procent.

Anslutningsgraden i Medelpad är också hög, 34,4 procent av alla som fyllt 65 år i Medelpad är medlemmar i PRO. I Jämtland är anslutningsgraden till PRO nästan lika högst som i Norrbotten - hela 37procent. Detta visar siffror från 2008. Men varför är PRO´s medlemsantal i Norrlandslänen så mycket bättre än riksgenomsnittet?

– Först är det ju närheten, vi är ju nära varandra, sen tror jag att det kan vara så att vi känner samhörigheten på ett annat sätt än i storstäderna, för det är ju storstäderna som har problemet, säger Eda Andersson, ordförande för PRO Medelpad.

I flera delar av Sverige satsar PRO på uppringare, de ringer upp 67-åriga pensionärer för att värva, men nu är det är inte aktuellt i vare sig Västernorrland eller Jämtland. Men idén är god, tycker Eda Andersson alltid välkomnar ännu fler medlemmar.

 – Det kan alltid öka, 40-talisterna är många och dem ska vi se till att få in naturligtvis, säger Eda Andersson.

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".