Av den ensamkommande flyktingpojken Basel från Palestina har det blivit egenföretagare i cafébranchen i Härnösand. Men snart ska han plugga vidare. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Det går bra för Semret-barnen

Hur går det för de ensamkommande flyktingbarnen när de blivit vuxna och ska klara sig på egen hand i Sverige? Ja, resultaten från Härnösand visar att de flesta klarar sig bra om de får rätt stöd under de första åren.

I  Härnösand har man redan länge tagit emot ensamkommande flyktingbarn.

Jag jobbar, precis som du
Grupphemmet Semret har varit igång sedan 1987. Därifrån har många kullar av 18-åringar flyttat ut i samhället och för en majoritet har det gått bra.

En av dom är Basel Afaneh. Han kom till Semret i 14-årsåldern som statslös palestinier. Nu är han 23 år och driver eget företag i Härnösand:

– För mig är det viktigt att klara mig själv och försörja mig själv. Jag vill kunna säga att jag arbetar precis som du och jag har samma rättigheter som alla andra i samhället.

 Vill plugga vidare
Idag driver Basel café i Härnösand men han vill inte bli kvar inom restaurangbranschen:

- Planen är att börja plugga igen för att skaffa  ett vanligt yrke. Jag vill inte vara egenföretagare alltid. Kanske blir jag polis eller kanske något inom vården, säger han. I år eller nästa år vill jag börja studera igen.

Som ett tvärsnitt av samhället
Och studier är vad man betonar på grupphemmet Semret. Det är viktigt att sköta skolan är vad som hamras in i eleverna.

– Förutsättningarna för ungdomarna ser olika ut men i stora drag går det bra för dem efteråt och många har höga ambitioner, säger Tomas Sundqvist som varit chef och föreståndare under alla år på Semet.

– Definitivt en majoritet av dem är självförsörjande. Man kan säga att våra ungdomar blir ungefär som ett tvärsnitt av det svenska samhället.

Mobila teamet för 18-21-åringarna
När Semret-ungdomarna fyller 18 så flyttar de ut från Semret, men går då över till det som kallas Mobila Teamet. Det är fyra anställda som jobbar med 18-21 åringar för att ytterligare träna dem till ett självständigt liv.

– Man kan t ex få hjälp med läsläsning.

Egen bilskola
Men även om studier är viktigt så passar det kanske inte alla. Om man kommer som 16-årig analfabet kan det vara omöjligt att klara gymnasiet. Men den bilskola som man själva driver gör att ungdomarna har ett körkort när de lämnar grupphemmet och det kan ibland vara nyckeln till ett arbete. 

– Vi har ungdomar som kör pizzabud och taxi och flera som jobbar inom hemtjänsten där man behöver körkort.

 Skattejurister, tandläkare och egenföretagare
Tomas Sundqvist berättar om vad som hänt andra f d Semretungdomar:

–  Två har jobb som skattejurister. En läser till tandläkare. Under de senaste tre åren har 26 av våra ungdomar från Mobila teamet tagit studenten. Av dessa 26 har fem gått vidare till högskolestudier. Tre har startat egna företag.

Hur mycket tjänar du nu, Tomas?
Om ungdomarna får rätt förutsättningar och rätt stöd så lyckas de flesta bra i vuxen ålder, säger Tomas Sundqvist.

– Mina första ungdomar har hunnit blir tre- och fyrabarnspappor. De ringer till mig ibland och då brukar de alltid fråga; Tomas, hur mycket tjänar du nu?

– En del tjänar med råge mer än jag nu och de är stolta över att klara sig själva och att de själva bidrar med skattepengar.

Vill leva Svenssonliv
Basel Afaneh, 23 år, f d statslös palestinier, f d ensamkommande flyktingbarn, numera egenföretagare i Härnösand säger att det är viktigt att ställa krav på barnen och ungdomarna som kommer.

– De måste förstå att det gäller att plugga och att det gäller att anpassa sig till livet i Sverige. Själv ska jag ha ett vanligt yrke och kanske en egen familj. Sedan ska jag leva Svenssonliv, skrattar han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".