Leif Lindholm, ordförande i arbetarekommunen i Örnsköldsvik.
Örnsköldsvik

Unga ska erbjudas kommunjobb

På mindre än ett år har ungdomsarbetslösheten i Örnsköldsvik ökat dramatiskt, från 230 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24 år till dagens siffra på 419 arbetslösa.

Dessa siffror ligger till grund för den satsning som socialdemokraterna och LO-facket vill göra: att erbjuda jobb för minst 30 av dessa arbetslösa ungdomar.
Med avtalsenliga löner.

– Vi har högst antal varsel per capita i landet, allt fler ungdomar har inga jobb och vi vill investera i våra ungdomar, säger Leif Lindholm, arbetarekommunens ordförande.

Vilka jobb kan det bli tal om?

– Vård, skola och omsorg i första hand. Parkavdelningen har också säkert arbetsuppgifter som vi kan anväda oss av, fortsätter Leif Lindholm.

Kan det här bli permanenta jobb så småningom?

– Det vet vi inte, vi har pengar i budget nästa år, säger Lindholm. Men vi vet att det kommer stora pensionsavgångar om några år varför det gäller att ungdomarna får in en fot på arbetsmarknaden.

Vilka 30 som får möjlighet till dessa sex månaders jobb kommer att avgöras tillsammans med arbetsförmedlingen.

Satsningen kommer att kosta 2,5 miljoner och det blir nu kommunstyrelsen som ska avgöra om satsningen blir av. Från fackligt håll välkomnar man den här nyheten.

– Det är bra om ungdomar får chansen att komma in med en fot i arbetslivet, säger Ann-Christine Salomonsson, vice ordförande i kommunal sektion 25 som bl.a. företräder hemtjänstpersonal.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".