Sakramentshus i Ullånger kyrka. Foto: Bo Lindroth
Västernorrland

Kyrkotjuv friges idag

Idag friges den man som dömdes till sex års fängelse år 2005 för ett stort antal stölder ut kyrkor i Västernorrland. Över 150 föremål försvann ur omkring 20 kyrkor men nästan hälften av föremålen har ännu inte hittats. Härnösands stift har nu uppmanat församlingarna till att se över sin säkerhet.

Idag släpps alltså den man med spanskt ursprung som dömdes till fängelse år 2005 för omfattande stölder ur kyrkor. Han har nu suttit av två tredjedelar av det sexåriga straffet och kommer att utvisas till sitt hemland Spanien och Teneriffa idag.

Kyrkostölderna inleddes redan år 1994 och fick en slut först tio år senare då ett av de stulna föremålen dök upp på en auktionssajt på Internet. Polisen och rättsväsendet lyckades efter det reda upp en mycket lång härva av kyrkstölder och stulna föremål.

Bland annat hittades ovärderliga kyrkskatter i mannens lägenhet på Teneriffa. Saker som sedan återfördes till Västernorrland och flera av de drabbade kyrkorna Men allt har ändå inte hittats. Idag saknas omkring 75 föremål, bland annat ett relikskrin som stals från Ullånger kyrka. Det skrinet har ett spanskt museum köpt upp i god tro och Härnösands stift har inte lyckats att få tillbaka det.

I och med mannens frisläppande idag har Härnösands stift i sin årliga rapport meddelat församlingarna i länet om att de borde se över säkerheten i sina kyrkor och de föremål de har där. Även polisen är oroliga att mannen ska komma tillbaka till länet, det eftersom mannen utvisas till ett EU-land.  Han kan då, om han vill, återvända till Sverige utan myndigheternas vetskap.

Polisen har därför varit i kontakt med mannens före detta arbetskamrater och vänner som sagt att de ska meddela polisen om mannen återvänder. Christer Johansson på polisen säger också att det inte är otroligt att stulna kyrkoföremål kan finnas gömda i länet. Gömställen som mannen eventuellt nu kan komma att återvända till.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".