Sundsvall

Missbruks och beroendevården förändras

Sundsvalls kommun genomför just nu en stor förändring av hela missbruks- och beroendevården. Man samlar all verksamhet under ett och samma tak, i AMU centers gamla lokaler i Ljustadalen.

– Det finns mänskliga vinster att göra, säger Mikael Lindberg, processamordnare vård- och omsorg Sundsvalls kommun.

– Själva syftet är att det ska bli bättre för den som har missbruksproblem, så att man på ett bra sätt ska kommun ut ur sitt missbruk.

– Har det inte varit bra hittills?

– Jo, i många avseenden, men det finns hela tiden nya utmaningar att få hela vårdkedjan att flyta på ett bra sätt, och där vet vi att vi har förbättringar att göra, säger Mikael Lindberg.

Det är en historisk omstrukturering Sundsvalls kommun gör. Både för de cirka 50 anställda och vårdtagarna. Men det finns inga besparingskrav bakom omorganisationen, kostnaderna för lokaler och vården blir konstant.

Man lämnar arbetssättet med att vårdtagaren bor på så kallade behandlingshem, och satsar allt på en övergripande öppendagvård. Behandling, efterbehandling och rehabilitering flyttas till AMU centers gamla lokaler i Ljustadalen.

– Att få allt på samma plats hoppas vi kommer att underlätta för de som kommer att vara där. Samtidigt kommer en del förändringar kring boenden; det blir ett renodlat boende för kvinnor, och ett bara för män.

– Hur många vårdplatser kommer det att finnas totalt i de nya lokalerna?

– Det är inte riktigt klart ännu, det är också en del i översynen där vi tittar på behovet och hur många platser vi kan erbjuda då.

– När öppnar de nya lokalerna?

– Som det ser ut nu går den stora flytten i månadsskiftet oktober/november, avslutar Mikael Lindberg.

Ulf Thonman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".