Få däck regummeras. Foto: Bengt Olof Olsson/Scanpix.
Västernorrland

Få kör regummerat

Nu är det däckbytartider och många väljer att köpa nya däck. Miljontals bildäck återvinns varje år och det bästa för miljön vore om däcken regummerades och användes på nytt. Men endast en bråkdel av alla däck får ett nytt däckmönster.

Däckbranschen återvinner mellan 75 och 80 tusen ton däck varje år. Enligt Svensk Däckåtervinning AB är det vanligaste att däcken används till energiutvinning inom cement- eller värmeindustrin.

Att återanvända stommen av däcken och sätta på nytt däckmönster, så kallad regummering, är det miljövänligaste alternativet. Men det är också minst antal däck som återvinns på det sättet. Lars Åman, vd för Svensk Däckåtervinning menar att orsaken bakom den låga mängden är den stora asienimporten av lågprisdäck.

– Personbilsdäck är utkonkurrerade av billig import från Asien. Det hela började för omkring tio år sedan, säger han.

I en rapport från SCB framgår det att en mycket liten mängd regummerade däck produceras i sverige varje år. Däckspecialisternas riksförbunds säger att endast 12% av personbilarna i Sverige kör på regummerade däck 2007. Enligt Lars Åman beror det på att regummeringsbranschen kräver bra däckstommar.

– De vill ha en viss dimension av ett visst märke till en viss veckodag och det klarar vi inte av i Sverige, säger Lars Åman vd för Svensk Däckåtervinning.

 Thomas Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".