Biskopen återlämnar sina ämbetstecken. Foto: Ingrid Engstedt Edfast.
Härnösand

Många tog adjö av biskopen

En mässa med ett starkt miljöbudskap inramade på lördagen Härnösands stifts avsked av biskop Tony Guldbrandzén. Mässan avslutades med att Tony Guldbrandzén lade ner sina ämbetstecken och fick ta emot ett nytt kors. Därmed avslutades hans åtta år som stiftets biskop.

Härnösands domkyrka var fullsatt när festmässan inleddes med "Jojk till allmaktens Fader". Efter samen Krister Stoor kom processionen med församlingsprästen Johan Holgersson bärande korset. Han följdes av kontraktsprostarna, diakoner, representanter för förtroendevalda, medarbetare på stiftskansliet, Svenska kyrkans unga och Svenska kyrkans internationella arbete, samt dansare från Kramfors kulturskola.

Mässan "Mellan himmel och jord", med budskapet om att värna Guds natur, framfördes sedan med inslag av dans och körsång. Ett hundratal sångare från olika delar av stiftet medverkade. Musiker ackompanjerade på instrument som trummor, bas, saxofon och flöjt. Evangeliet lästes på svenska, samiska, teckenspråk och finska,

Biskop Tony Guldbrandzéns avskedspredikade. Han höll vad han kallade en seendets och blickens predikan och anknöt till sitt valspråk som biskop; "Gud verkar - uppmuntra varandra".

Mässan avslutades med att Tony Guldbrandzén tog av sig sina ämbetstecken - biskopskåpan, alban, mitran, staven och biskopskorset - det vill säga de symboler för ämbetet som ska övertas av nästa biskop. Knäböjande fick han sedan ta emot ett nytt kors - ett emerituskors - som bars fram av en av hans närmaste medarbetare Lena Hasselborg och lämnades över av domprost Tor Frylmark.

Efter lördagens avsked lämnar Tony Guldbrandzén Härnösands stift där han tjänstgjort som biskop i åtta år. I samband med pensioneringen flyttar han och hustrun Britt till Tumba utanför Stockholm där de under en period tidigare i livet varit bosatta. Stiftets nästa biskop Tuulikki Koivunen Bylund tillträder på posten i början av november.

Bildtext: Mässan som hölls för att ta adjö av biskop Tony Guldbrandzéns avslutades med att han tog av sig sina ämbetstecken, som biskopskåpan och biskopskorset. Dessa ska sedan övertas av hans efterträdare.

Ingrid Engstedt Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".