Mjölkbonden Markus Karlsson.Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Satsar trots kris och prisfall

För ett drygt år sedan investerade 27 årige Markus Karlsson i Nätra rejält när han köpte ett stort jordbruk. Under detta första år har foderpriserna och dieselpriserna gått upp medan mjölken som Markus Karlsson levererar, där har priset istället gått ned med ungefär 40 öre:

För drygt ett år sedan satsade 27-årige Markus Karlsson från Nätra hårt, han lånade ihop stora pengar för att köpa ett stort jordbruk. Detta första år har varit svårt ekonomiskt:

--Foderpriserna har gått upp liksom dieselpriset. Däremot får jag 40 öre mindre för den mjölk jag levererar, säger Markus Karlsson. Inledningen har inte blivit precis den man tänkt sig.

Markus Karlsson avslutade sin jordbruksutbildning i Nordvik 2001. Sedan dess har han gått och närt en dröm att en dag bli egen mjölkbonde. 2008 slog han till och köpte Bjällsta gård i Nätra i Örnsköldsviks kommun.

--Jag älskar djuren och så är dagarna bra när man själv får planera, säger Markus Karlsson.

65 mjölkkor ska snart bli 100 ungefär då Markus just nu håller på att bygga ut ladugården. Dessutom har han köpt på sig föräldragården där det också ryms djur.

--Där blir det väl en 50-60 ungdjur, fortsätter Markus Karlsson som är optimistisk inför framtiden.

--Absolut, så är jag av naturen,optimistisk. Jag tror att jordbrukspolitiken från EU kommer att gynna oss produktiva bönder.

Annars är trenden den motsatta när det gäller antalet mjölkbönder i länet.

--Vi har tappat ett 20 tal sådana hittils i år, säger Thure Eriksson, LRF-ordförande i Västernorrland. Dessbättre investerar dock de som är kvar rejält så trots att vi tappat många så blir det ändå fler platser för kossorna.

Idag finns 185 kvarvarande mjölkbönder i länet.

Lennart Sundwall

lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".