Emelie Hermansson och Ebba Grundström går på fritids i Själevad. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Arbetslösa föräldrar? - Inget fritids till barnen!

Många barn måste sluta på fritids för att deras föräldrar har blivit arbetslösa. Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda fritids till dessa barn. I Härnösand, Ånge, Timrå och Kramfors får barnen inte gå kvar på fritids om en av föräldrarna inte har något jobb.

– Det är skolarbetet som är grunden till fortsatt lärande och det är ändå det som är viktigast att satsa på, säger Gudrun Sjödin (S), barn, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Kramfors.

I Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall får alla barn gå på fritids, oavsett om föräldrarna har ett jobb eller inte.

– Om föräldrarna blir arbetslösa blir det jobbigt för familjen också och då ska barnen få vara tillsammans med kompisarna och inte vara i den gråa vardagen som man kanske får i familjen på grund av arbetslösheten, säger Birgith Olsson Johansson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Örnsköldsvik.

Att vara på fritids ses som en del av barnens utveckling.

– Där får de möjlighet att träffa kompisar, lära känna empati och träna fantasi, säger Tomas Lundgren som är fritidspedagog på Hajens fritidshem i Själevad, utanför Örnsköldsvik.

Ebba Grönlund är sju år och går på fritids i Själevad. Hon tycker att det är kul att leka med kompisarna där. Hon skulle inte vilja sluta på fritids om hennes föräldrar skulle bli arbetslösa.

– Jag skulle tycka att det vore tråkigt, säger Ebba Grönlund. 

Skolverket har i sitt remissyttrande över förslaget till nya skollag lyfte fram att fritidshem bör vara en rättighet för alla skolbarn upp till 13 år.


Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".