Sundsvall

Fyra års fängelse för brutal våldtäkt

En 28-årig man, som tidigare friats av Sundsvalls tingsrätt, döms nu till fyra års fängelse för grov våldtäkt av hovrätten för nedre Norrland. Till den utsatta kvinnan ska mannen ska också betala 102 000 kronor i skadestånd.

Kvinnan hade allvarliga skador i underlivet, orsakade av ett föremål. Hovrätten anser att det är uppenbart att hon inte samtyckte till det som mannen gjorde. Att hon var drogad och inte kunnat beskriva händelsen förändrar inte bedömningen. Hovrätten skriver i sin dom att den grova våldtäkten är att betrakta rå och hänsynslös och innebär en allvarlig kränkning av kvinnan.

Tingsrätten ansåg att det inte var ställt utom allt tvivel att mannen var skyldig. Bland annat med hänvisning till att det inte var klarlagt att han hade för avsikt att skada kvinnan och att den tekniska bevisningen var ofullständig. Två av nämndemännen i tingsrätten hade dock en annan uppfattning och ville döma mannen till fyra års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".