Åklagaren kallar övergreppen i åtalet för digitala våldtäkter. Bilden har ingenting med åtalet att göra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Inrikes

Nätpedofil i hovrätten

I dag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt kring den 33-årige man från Norduppland, som dömts för att ha hotat och tvingat ett 60-tal unga flickor,varav fyra från Västernorrland, att ha sex framför sina webbkameror.

33-åringen dömdes till maxstraff i Uppsala tingsrätt, till åtta års fängelse för de 60 fallen av upprepade övergrepp på nätet, samt våldtäkt mot barn. Han överklagade domen till hovrätten.

Rättegången i Svea hovrätt följs med stort intresse av juridisk expertis, eftersom hovrättens syn på saken förväntas bli prejudicerande. 

– Det får ju ett helt annat prejudikatvärde när det kommer upp i hovrätten, så ur den aspekten kommer det att få betydelse, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare i ärendet. 

Enligt honom är fallet speciellt, i flera avseenden. 

– Det handlar dels om det stora antal flickor som har varit utsatta, men också om mediet, att det har skett via internet. Det gör det här till ett ganska unikt fall. Det här är något vi kommer att få se mer av i framtiden tror jag, säger han.

I Tingsrätten kallade åklagaren övergreppen för digitala våldtäkter.
– En av flickorna har bland annat tvingats att onanera och göra andra saker och det har jag kallat för en digital våldtäkt. Gärningsmannen sitter på andra änden av en datalinje men annars är det precis samma situation och lika allvarligt tycker jag, säger Thomas Bälter Nordenman.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".