Sollefteå

Uppsagda utan förvarning

Tre av de sex anställda som jobbar med Riksförbundet för social och mental hälsas återhämtningscenter i Sollefteå tvingades i fredags lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan. Det efter att RSMH sagt upp avtalet om tjänsteköp som förbundet haft med kommunen.

– De har gått över våra huvud, säger Mats, som är medlem i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

Göran är också medlem och brukar besöka RSMH för att få stöd. Även han är besviken över att personalen försvann utan förvarning. Han menar att medlemmarna har känt sig så trygga på platsen för att samma personal funnits på plats varje dag. Att det inte är så längre skapar oro.

– Det är många som mår jättedåligt över det här, säger Göran.

Redan i somras blev två av de som jobbade med den dåvarande daglig verksamhet uppsagda. Fram till i juli hade kommunen ansvar för verksamheten för personer med psykisk ohälsa. Men nu finns ett avtal med RSMH, som ska leda projektet. Till i fredags har de köpt tjänster från kommunen.

– Det här skedde väldigt drastiskt, men de anställda har kvar anställningen i Sollefteå kommun, säger Bo Häggqvist, förvaltningschef för individ och omsorgsförvaltningen. 

Den personalen som inte får jobba kvar inom projektet ska placeras om inom kommunen. Eftersom det här beslutet var oväntat kommer personalen att vara utan arbetsuppgifter under tre veckor.

RSMH sa upp avtalet för att i stället anställa någon som har erfarenhet av psykisk ohälsa.

– Vi har hela tiden haft en tanke är att göra verksamheten mer brukarstyrd, säger Annika Bostedt från RSMH och projektansvarig för återhämtningscentret.

Att personalen sas upp utan förvarning är för att RSMH vill visa medlemmarna hänsyn.

– För brukarna är det bättre att det går fort för då kan de gå vidare. Då blir det inte det här missnöjet och besvikelsen, säger Annika Bostedt.

Ann Runesson, ombud för fackförbundet Kommunal i Sollefteå, är kritisk till RSMHs agerande.

– De borde i god tid ha meddelat och haft en dialog med arbetstagarna kring hur de tänkt ändra inriktning, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".