Dödsolyckorna har minskat men risken är större i norr. Bilden är från en svår olycka på väg 331 tidigare i oktober. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Västernorrland

Större risk att dödas på vägarna i norr

Västernorrlands län ligger på en fjärdeplats i statistiken över trafikdödade mellan åren 1999 och 2008.

Jämtlands län toppar listan.

Men antalet dödsolyckor i trafiken minskar, visar färsk statistik från Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.

Under 2008 omkom närmare 400 personer i trafiken i hela landet. Det är betydligt färre än året innan. I Västernorrland omkom 17 personer i trafiken under 2008. De flesta i bilolyckor. Generellt så är det i förhållande till befolkningsstorleken flest olyckor i norra Sverige, allra flest i Jämtlands och Norrbottens län.

Ser man på olyckorna ut ett könsperspektiv är de flesta som dödas eller blir svårt skadade i trafiken män och de kör ofta motorcykel eller moped. Kvinnor är betydligt mindre ofta inblandade i olyckor. Däremot är närmare hälften av alla kvinnor som skadas i landet cyklister. Statistiken visar också att var sjätte man som dödas i trafiken är alkoholpåverkad men bara knappt var tionde kvinna som omkommer har alkohol i blodet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista